2011. július 14., csütörtök

Hegyalja 1.nap (hangerő)

Az idei Hegyalja sok szempontból más volt, mint az előző években. 2006 óta kihagyhatatlan volt a nyári programok közül. Idén először elbizonytalanodtam, megérte-e lefoglalni a szállást és megvenni a bérletet jóelőre. Új honlappal és folyamatos facebook-os kampánnyal próbálták meggyőzni az embereket, hogy ez de milyen jó lesz majd idén. Sokakat nem sikerült. Valószínűleg a vénebbje és a fanatikus Csapda és Quimby rajongók kezdték a sort, hogy megvásárolt belépőiktől és évek óta megszokott, féltve őrzött szállásuktól próbáltak mielőbb megszabadulni és más programot tervezni. A fiatalok és azok, akiknek az idei kínálat kedvére való, persze örültek a felszabaduló szállásoknak és kedvezményes bérleteknek.

Apropó, szállás! Volt egy mókás beszólás a hivatalos honlapon:
"Aki inkább kőházban gyűjtene erőt a másnapi koncertekre, azt a környékbeli településeken, többek közt Bodrogkeresztúron, Rakamazon, Szegilongon, Erdőbényén, Nyíregyházán és Miskolcon is hatalmas vendégszeretettel, finom falatokkal és jó borokkal várják a szállásadók. A fesztiválra ezekről a településekről egy kellemes sétával, biciklin, de a fesztiválozókra szabott, kedvezményes viteldíjú Hegy’ taxival is gyorsan el lehet jutni."

Hát... Mindenesetre megnézném azt a szerencsétlent, aki Miskolcról, Nyíregyházáról vagy akár Szegilongból egy kellemes sétával vagy biciklin megérkezik a fesztiválra a negyven fokban, majd röviddel megérkezése után lefordulva a nyeregből, visszatekeri földig lógó nyelvét, és vígan nekivág pogózni... Nem tudom ki írta ezt a "jó" tanácsot kezdő fesztiválozóknak, de eléggé benézett valamit. A Hegy' taxiról pedig csak annyit, hogy 1000Ft/km az nem valami kedvezményes ár. A "kedves" taxisokkal vigyázni kell ám, mert igencsak lenyúlják az embert, ha az nem figyel egy pillanatig! És akkor ne is beszéljünk az álszent pincészetekről, akik a legszarabb boraiktól próbálnak megszabadulni ez alatt a pár nap alatt! Rátukmálják a legvacakabb lőrét a borkultúrában analfabéta fiatalokra, akik ezek után joggal mondhatják majd el, a tokaji borokról, hogy azok milyen szarok, és inkább isznak sört... Pedig a tokaji borok igenis a legjobbak, csak vigyázni kell kitől mit vesz meg az ember.

A következő megkérdőjelezhető idei újítás:
"Az újítások között az egyik legfontosabb az akusztikai zajcsillapítás lesz, amelyet a hangsugárzók speciális elrendezésével érünk el. Ezzel is azt biztosítjuk, hogy a színpadok ne szólhassanak rá egymásra, és kifelé, a városban pedig kevésbé hallatszanak a koncertek. A fesztiválra járók általános véleménye szerint is kiemelkedően jó Hegyalja-hangminőség ezzel együtt természetesen idén sem változik” – fogalmazott Bukovinszky Béla."

Fantasztikus volt tényleg... Csak azt nem értem, miért nyomta akkor el a Hegy' nagyszínpad az összes többit? Pepsi nagyszínpados Ossian koncerten például inkább lehetett hallani Magna cum laudét mint Ossiant, The Toasters koncert helyett a Borsodi malátabárban pedig azt az idióta Scootert! És miért nevezték a Pepsi nagyszínpadot nagy színpadnak, mikor tök ugyanakkora volt mint tavaly. Se néző nem fért oda több, sem a hangerő nem lett nagyobb... Az mr2 színpad viszont jó helyre került, talán nem véletlen, hogy a legtöbb időt ott töltöttük el. A városban egyébként tényleg nem lehetett olyan hangosan hallani a koncerteket, mint tavaly.

Na még egy aranyköpés a hegyaljafeszitval.hu-ról 2010-ből:
"a Tokajban fesztiválozók közül Tankcsapda és a Quimby nem maradhatnak ki. Tankcsapda nélkül talán nem is lehet Hegyalja: Lukács Laci csapatának csoportképét a szervezőknek lassan be kéne szerkeszteniük a fesztivál logójába."

Ezen is változtattak, és bebizonyították a szervezők, hogy Quimby és Tankcsapda nélkül, igenis lehet Hegyalja... Csak minek? A Scooter helyett a városban alkoholizáló fiatalok hiánypótlásként kisebb-nagyobb csoportokban énekelték a Tankcsapda nótákat. Bár, állítólag így is rekordszámú nézője volt a nyitónapnak "köszönhetően" a Scooternek! Wow! Ezt vajon hogy mérték le? Mert ránézésre közel nem voltak annyian, mint egy átlag Tankcsapda koncerten (ettől függetlenül meglepően sokan voltak kíváncsiak a Scooterre). Valószínűleg összeadták az összes embert akinek érvényes belépője volt aznapra. Vagyis beleszámoltak engem is (pedig hányok a scootertől), meg azt a pár ezer embert, akik a városban tengették ezt az időt, meg azt a pár ezret is, akik inkább Airbournt, The Toasterst és Csík zenekart hallgattak a többi színpadnál. De ez a statisztika szépsége! Mindig lehet úgy magyarázni, hogy szép legyen :)



Na de ne csak rosszakat mondjak, hisz volt jó pár dolog, ami kifejezetten jól sikerült az idén:

- Például sikerült kifejezetten szép időt szervezniük erre a pár napra, hiszen a Slayer koncertet félbe szakító ötperces menykőcsapkodásos hidegzuhanytól eltekintve végig pompás volt az időjárás!
- Sőt! Sikerült végre megoldani az italok hűtését is! Első alkalom volt, hogy nem forró pálinkát és pisimeleg bort kellett a torkunkon leküzdeni. Bár azért, 700-900Ft-ért 4cl kicsit borsos ár.
- A hangulatos megvilágítású porcelánbudik is egész kellemesek voltak.
- Az mr2 furmint színpad pedig fantasztikus!
- A karszalag átvétele is meglepően gyorsan ment, kivéve, ha valaki sajtós belépőt akart, mert ők akár másfél órát is sorakozhattak a tűző napon.

Ja! Karszalag! Hát na! Meglepően randára sikeredett ez is az idén. A fehér alapon pink és neonzöld pacákkal csúfított szalag ritka gusztustalan volt. Az előzőeket még hetekkel a fesztivál után is hordtam, de ettől megszabadultam az első adandó alkalommal.

Az első nap legjobb fellépői természetesen egyszerre, egy időben kezdtek. Csík zenekar, Airbourne, The Toasters. Csík zenekart választottuk, és nem csalódtunk. A forró időjárásnak köszönhetően a "Csík zenekar" és "Ferenczy György és a rackajam" 20 perces blokkokban váltották egymást a színpadon. Fantasztikus hangulatot varázsoltak az mr2 színpadára, pattogós, pörgős dalaikkal, ami láthatóan kicsi volt számukra, mert amerre néztem, mindenhol emberek táncoltak. Mivel megspórolták az áthangszerelést, sokkal hamarabb is végeztek a kiírtnál, így sikerült időben átérni az Airbournre. Itt is hatalmas volt a tömeg, ahol fantasztikus AC/DC utóízű zenét játszottak, és szívesen is hallgattam volna, ha nem tette volna tönkre teljesen a hangulatot a nagyszínpadról idedübörgő Scooter...

Rövid térváltással próbáltunk a Borsodi malátabárhoz helyezkedni. Közben vethettünk pár kelletlen pillantást a Scooterre is! Három vénember pattog a színpadon, két előre programozott szintetizátor mögött, köztük két idétlen picsa rázza a seggét a tömegnek, miközben a hupikék törpikék hangján nyirvákol valaki a háttérből, meg egy-két pirotechnikai elem parasztvakításként... Hűű, hát ez "király"! Feltörő hányingeremet leküzdve végre beértünk a Malátabárba, ahol sajnos szintén hangosabb volt a Scooter, mint a The Toasters, de legalább kevesebb volt a nép és még kényelmes ülőhelyek is voltak. A hangos hajpa-hajpázásból már azért sejteni lehetett, hogy a Scooter a végét járja. Ez ugyanis az egyetlen szám amiről tudom, hogy a scooter adta elő pár évtizeddel ezelőtt, így valószínűnek tartottam, hogy ez a legnagyobb slágerük, és ugye mi mással búcsúzhatnának. És igazam volt! Sajnos pár számmal később az 1981-ben(!) alakult The Toasters is befejezte hangulatos zenés-táncos eszméletvesztését, és felemás érzelmekkel bár, de lassan mi is elhagytuk a fesztivál területét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megírod a véleményed. Az üzenetek csak moderálás után jelennek majd meg. Várj türelemmel.